Sivut

5.2.2016

Timantteja, haastetta ja asennetta.Vaeltelen päämäärättömästi kangaskaupassa. Käsi kulkeutuu kangaspakalta toiselle, katse haarukoi kankaita. Kosketus kertoo ilman tuotelappujen tutkimistakin mikä kangas soveltuisi ja mihin ei tällä kertaa kannata ihastua. Mieleen on piirtynyt tarkka luonnos siitä, mitä paidalta haluan.

Vaatekaupoissa kiertelyn tuskaisuuteen verrattuna kangaskaupan mahdollisuudet tuntuvat rajattomilta. Täällä voin itse valita materiaalin, kuosin ja värin, pystyn ostopäätökselläni vaikuttamaan jopa tulevan vaatteeni kankaan laadukkuuteen.

Loppu on sitten kiinni minusta itsestäni. Yritys ja erehdys opettaa - nykyään alan hiljalleen uskoa  siihen että onnistun muuttamaan haastavimmatkin visiot valmiiksi vaatteiksi. Ja jos en, tiedän mitä tehdä seuraavalla kerralla toisin.
Yksi suurimmista syistä sille miksi teen itse on se, etten löydä mieluista valmiina. Verkkokauppojen ansiosta ostomahdollisuuksien puutteesta ei kyllä voi valittaa, kyse on ennemminkin omasta laiskuudesta ja huonoista kokemuksista mitä vaatteisiin tulee. Tuttu tarina - vaate tuntuu ja näyttää sovituskopissa täydelliseltä. Ensimmäinen käyttökerta ja pesu paljastavat sen todellisen luonteen; kainaloista nyppyyntynyt ja pesussa kokoa pienemmäksi kutistunut rytky ei ole se sama, jonka iloisena mielestäni hyvän löydön tehneenä kotiini toin. Useimmiten vaate ei pääse edes mukaani kotiin saakka, sillä minusta on tullut nirso. Haluan, että vaate istuu päälleni hyvin, on mittasuhteiltaan sopiva,  sopii tyyliini, on laadukas ja huolellisesti tehty. Liikaa vaadittu?Muitakin vaihtoehtoja varmasti olisi. Etsiä tarkemmin, etsiä laajemmalta. Ostaa merkkivaatteita, maksaa laadusta. Tässä vaiheessa käsilläajattelija kuitenkin vetää jarrun pohjaan, tekee täyskäännöksen ja suuntaa kangaskauppaan. Osaan ihan varmasti itsekin!

Tällä kertaa tarve oli kevyelle ja monikäyttöiselle topille, joka toimisi tarvittaessa niin farkkujen, siistien housujen kuin hameenkin kanssa. Toppi, jossa olisi joku koukku joka tekisi siitä mielenkiintoisen, mutta joka ei huutaisi olevansa itse tehty.
Topin pohjana on käytetty Jenny Hellström Ruasin 'Sy!' -kirjan kaavaa 'Norah', jota muokkasin reilusti. Kerroksellisuus ja pääntien laskokset tuovat mustaan perustoppiin keveyttä, takakappaleen halkio ja kultainen kierrätysnappi jujua.

Ompelujälki ei ehkä ole pukuompelijan taitojen veroista, mutta halpaketjujen laadun voisin väittää hakkaavan mennen tullen. Olkoonkin, että toppi on ommeltu sifongista, joka on materiaalina itsepäisyydessään samaa luokkaa tekijänsä kanssa.

Ja kun innostuu, sitä innostuu usein kunnolla. Mitäpä uusi toppi olisi ilman samaan settiin sopivaa laukkua? Vanha miesten nahkatakki, pari klipsiä ja kultainen nappi. Täydellinen match! Taskun suu muodostaa laukun takapuolelle taskun kännykälle, muuten laukku saa olla hyvin pelkistetty. Ei teollisesti tehdyn veroinen, mutta sitäkin tunnepitoisempi ja rakkaampi, tarkasti tarpeiden mukaan tehty.Haaste on selätetty! Asenne ratkaisee - usko että pystyt. Aloita helposta, etene kohti haastetta. Pian huomaat etteivät vaikeimmatkaan materiaalit asetu poikkiteloin visioidesi tielle.

Entä ne timantit sitten? Designverstas Omanan Salamatkustaja -koru on just sitä mitä tarvitaan räp-bile-iltana. Jäähalli, täältä tullaan!


Sifonki Eurokangas
Nahka vanhasta nahkatakista
Napit omista kätköistä

23 kommenttia:

 1. Hei.
  Onko korusi pienemmällä vai isommalla timantilla?

  Sofia

  VastaaPoista
 2. Ihana toppi! Haluan kans :) Laukkukin on hieno. Ihan eri silmällä katselee nykyään kauppojen vaatteita. Monet paidatkin on harmillisesti leikattu vinoon ja ensipesun jälkeen kiertävät päällä. Mulla on lisäksi pitkät kädet, niin itse tehden saa sopivat hihatkin paitaansa. Vielä, kun saisi jostain omaa aikaa enemmän, että ehtisi testailla ja kokeilla erilaisia juttuja ompelun saralla. (Pienet lapset).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mua riepoo kans hurjasti vinoon leikatut vaatteet, saati sitten huolimattomat saumat! Onneksi iste tehden saa sitä mitä haluaa - jos siis jaksaa muokata niitä peruskaavoja itselleen sopivaksi. :) Mäkin poden kroonista aikapulaa. :)

   Poista
 3. Voi, miten kauniin paidan olet tehnyt. Juhlava, ilmava, tyylikäs!
  Ja tuo laukku - niin taidokas!

  VastaaPoista
 4. Ihana kokonaisuus. Laukusta tykkään erityisesti.

  VastaaPoista
 5. Upea lopputulos.. Valoit kirjoituksellasi uskoa myös muhun, joka on vuosikausia toivonut päihittävänsä ompelukonepelon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa kuulla! KOkeilemaan vaan, se ei ole niin vaikeaa miltä se alkuun tuntuu. Opit varmasti!

   Poista
 6. Onpa kaunis toppi! Erityisesti tykkään sifongin helmasta - se taipuu ja liikkuu niin kauniisti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä sifonki käyttäytyy kyllä mallikelpoisesti! Oli hieman kalliimpaa kuin halvin mahdollinen, mutta sähköistyy merkittävästi vähemmän.

   Poista
 7. Kaunis toppi ja käsilaukku <3

  VastaaPoista
 8. Todella kaunis toppi, tyylikäs. Laukku on kanssa ihana. Harvoin enää tulee minunkaan ostettua valmiita vaatteita kaupasta, varmasti aika yleinen ilmiö ompelevilla :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ompelevien ongelmat on moninaiset. Ei välttämättä huono asia! :)

   Poista
 9. Aivan ihana toppi ja laukku! En ole itse uskaltautunut vielä ompelemaan sifonkia. Viime viikolla kun kävin paikkakuntani kangaskaupassa ostoksilla, myyjä vinkkasi, että sifonkeja olisi tullut myyntiin..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa testata! Se ei ole niin paha kuin miltä vaikuttaa! Rullapäärmeellä saa mukavasti kesytettyä liehuvatkin reunat ja saumat. :)

   Poista
 10. Aikamoinen haaste alkaa ompelemaan sifonkia, mutta hieno lopputulos. Liisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Liisa! Kuten tuossa jo totesinkin, sifonki on mainettaan parempi materiaali. :)

   Poista
 11. Todella kaunis toppi ja laukku myös. Itsellänikin tuolla yksi sifonki odottaa muotoutumistaan topiksi, vaan ajatus sifongin työstämisestä ei tunnu kivalta. Vaikka kyllä se on ennenkin onnistunut, mutta ei se maailman helpointa ole :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se onnistuu! Näytä sille rullapäärmettä jos alkaa ryttyilemään! :)

   Poista