Sivut

30.6.2011

Saippuaa!


Oliiviöljysaippua 

Toukokuussa tehtiin pienellä porukalla saippuaa itse alusta alkaen. Idea ja pääkoordinaatio tähän tuli ystävältä, joka oli innostuksissaan ehtinyt jo tilata kirjankin ja kilokaupalla puhdasta lipeää. Pieni seikkailu netin ihmeellisessä maailmassa kertoi, että saippuanvalmistukseen voi koukuttua. Aika lähellä totuutta tässäkin tapauksessa! ;)

Tarkkoina kotikemisteinä valittiin ensimmäiseksi kokeiluksi helppo ja yksinkertainen oliiviöljysaippua, jossa siis ainesosina ainoastaan oliiviöljyä, vettä ja lipeää. Yksinkertaisuudessaan valmistusprosessissa mitattiin ensin rasva/öljy, sitten lipeä ja viimeiseksi vesi. Lipeä sekoitettiin varovasti veden joukkoon, jonka jälkeen lisättiin rasva/öljy ja muut mahdolliset raaka-aineet. Hetken tehosekoittimella surruuttelun jälkeen seos paksuuntui ja muuttui kiisselimäiseksi, ja sen sai kaataa astiaan jähmettymään saippuamassasta riippuen tunneiksi-vuorokaudeksi. Massan jähmetyttyä se leikattiin paloiksi ja jätettiin kypsymään pariksi kuukaudeksi, jonka aikana lipeä neutralisoituu ja saippua valmistuu.


Mantelisaippua


Tervasaippua aidosta tervasta


Merisuolasaippua 

Kaikki ohjeet löytyvät Saara Kuhan kirjasta Käsin tehtyä saippuaa. Sieltä löytyy myös tarvittavat turvallisuusvinkit ja paaaaljon inspiraatiota! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti