Sivut

20.4.2014

Betonimunat
Viime keväänä keksin (omasta mielestäni) loistavan idean - kerätä talteen suklaamunien yllätysten muovikuoria, niitä vähän isompia munanmuotoisia, ja valaa niitä apuna käyttäen betonimunia. Kaikki meni suht hyvin, vaikka paksun betonin saaminen muovikuoreen vähän haasteellista olikin, mutta kun tuli aika irroittaa kuoret betonimunan päältä, alkoivat haasteet. Muovikuorta ei saanut betonista irti kirjaimellisesti kirveelläkään. Roskiin vaan! Ajatus ei kuitenkaan jättänyt rauhaan.
Tänä keväänä päätin kokeilla betonimunien valamista uudelleen, muotteina tällä kertaa aitoja kananmunankuoria. Munien tyhjennys sujui näppärästi isolla terävällä neulalla, jolla pistin kärkeen pienen ilmareiän ja rikoin pohjaan halkaisijaltaan 1,5-2 cm kokoisen kolon. Betonin jätin sekoitusvaiheessa selvästi suositeltua kosteammaksi, jolloin se oli helppo lusikoida kuoreen ja täytti sen tasaisesti. Munien kuivuttua ensin vuorokauden ajan ulkona nostin ne sisälle, jossa jatkoivat kuivumistaan vielä yön yli. Aamulla naputtelin ruokailuveitsen tylpällä reunalla kuoren murusiksi, jonka jälkeen sen sai hyvin kuorimalla irti betonimunan pinnasta. Betonia pystyy kevyesti hiomaan sen ollessa vielä kosteaa, joten täyttöaukkojen jättämät jäljet hioin piiloon tässä vaiheessa.
Viimeistelyksi betonimunat saivat pintaansa ohuen kerroksen valkoista vesiohenteista akryylimaalia, lopuksi liimasin vesi-liimaseoksella pintaan höyheniä. Tarkoitusta varten olin hankkinut askartelukaupasta höyheniä, mutta ne osoittautuivat käyttökelvottomiksi, liian suuriksi ja pörheiksi haituviksi. Onneksi taloudesta löytyy metsästäjä-kalastaja, jonka kätköistä sain perhonsidontaan tarkoitettuja helmikanan, heinäsorsan ja jonkun tuntemattomaksi jääneen lintusen höyheniä.
Betonimunissa yhdistyy hauskasti vastakohdat - painava ja kevyt, rosoinen ja pehmeä. Hillittyjä ja hallittuja, mutta kuitenkin niin kauniita. 


39 kommenttia:

 1. Älyttömän kauniita :) mainio oivallus jälleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Peppi! Hieman meinas hätäisen hermoille käydä odottelu viime vuoden muovimunaepisodista tähän kevääseen, talvella kun ei päässyt valuhommiin. :)

   Poista
 2. Vau, onpa kauniita. Vaan eipä taida sopia minun kärsivällisyydelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kärsivällisyys kieltämättä oli koetuksella useampaankin otteeseen, mutta koska käsillä oli useampikin projekti munien lisäksi, aika kului lähes siivillä. Vaikka kyllä mä aika moneen kertaan kävin betonivaluja koputtelemassa.. ;)

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Suosittelen lämpimästi, huomattavasti helpompaa kuin luulisi!

   Poista
 4. Todella kauniita! Mitenkähän minä muistaisin nämä ens keväänä vielä...?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. To do -listalle vaan! Tai jos sulla on suunnitteilla valaa muita betonijuttuja kesällä niin siinä samassahan nuokin tulee odottelemaan ensi kevättä. :)

   Poista
 5. Todella hienoja, loistava idea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Betonimunien valamiseen löytyy netistä ohjeita enemmänkin, joten sikäli idea ei ole uusi ja ainutkertainen, mutta ihan pelkkiä harmaita betonimötiköitä en halunnut joten jotain lisäkivaa piti kehitellä. :)

   Poista
 6. Ihan mahtavia munia, todella kauniita. Oih.

  VastaaPoista
 7. Vau, onpa ihanan näkösiä! :) Tää idea pittää laittaa korvan taakse. :)
  (Saanko napata yhen kuvan mun idea-kansioon?)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nappaa ihmeessä! Kerran nettiin laitettu kuva on siellä aina, joten toki se ideakansioonkin joutaa. :)

   Poista
 8. Wau, aivan todella kauniita! Sä olet kyllä niin kekseliäs! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Liisa! Ihan oma idea ei ollut, onhan betonista valettu jos sun vaikka mitä, mutta vähän omaa joukossa kuitenkin. :)

   Poista
 9. Ooh, mikä idea! Todella kauniita :)
  Näitä voisi tehdä itsellekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan! Jos nyt ei heti munia pääsiäisen jo mentyä, niin ainakin betonia, siihen jää koukkuun!

   Poista
 10. Vastaukset
  1. Betoni on hämmentävän monipuolinen materiaali, siitä on moneen. :)

   Poista
 11. Onpa hieno idea! Pakko kokeilla itsekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile ihmeessä! Netistä löytyy muitakin ohjeita kanamunankuorien täyttämiseen, tässä siis vain yksi versio. :)

   Poista
 12. Vastaukset
  1. Eikö? Sulat antavat ihanan eläväisen ulkonäön kovalle betonipinnalle. :)

   Poista
 13. Ei uskoisi, että betonista saa noin kauniita ja herkän oloisia! Harmi kun pääsiäinen on jo tällä mallilla, ettei enää ehdi yrittää tällä vuodelle.

  VastaaPoista
 14. Oijjoi mite kauniita! Tosi hyvä idea :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti. En vie kuitenkaan kunniaa kananmunankuorilla valamisesta, sen on varmasti moni keksinyt jo ennen minuakin. :)

   Poista
 15. Kauniita. Juuri tuo kontrasti tekee työstä todella viehättävän. Betoni on muutenkin aivan mahtava materiaali. Muoteissa ruokaöljyn käyttö auttaa irtoamisessa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Betoni on ihanaa! Viime kesänä betonitöitä tehdessäni kokeilin sitä ruokaöljyäkin, samoin spraymuotoista ruokaöljyä sekä ihan vaseliinia. Muista muoteista betoni irtosi mukavasti rasvan laadusta riippumatta, mutta se tiukka muovikuori oli liikaa. Ilmeisesti betonin ja muovin väliin ei saanut tehtyä tilaa/saanut ilmaa sen vertaa että kuori olisi lähtenyt edes lohkeamalla irti, vaan kovera muovimunankuori nappasi kiinni betoniin pysyvästi. :)

   Poista
 16. Ihan mahtavia, niin idealtaan kuin toteutukseltaan, ja varsinkin lopputulokseltaan! Wau!! :) Tekisi mieli tehdä kultamunia samalla tavalla, mutta ans kattoo nyt, iskeekö innostus vai laiskuus - betonityöt on minulle (vielä) täysin kokeilematon juttu ;)

  VastaaPoista