Sivut

26.2.2013

Köynnöskranssi
Minulla on ollut salaisuus, ihana projekti, jota olen hiljalleen tehnyt jo pari kuukautta. Idea iskostui mieleen puolivahingossa työpäivän aikana, ja joululomalla kahlasin innoissani polvenkorkuisessa hangessa vanhan piikkilanka-aidan luo. Sormet kohmeessa leikkasin maassa roikkuvia ruosteisia aidanpalasia ja kieputin ne kerälle. Tästä tulisi hieno!
Vaikka rakas kanssaeläjäni ei enää pienistä hetkahda mitä aivoituksiini tulee, oli ilme näkemisen arvoinen kun intoilin tekeväni kranssin ruosteisesta piikkilangasta, oluttölkeistä ja rautalangasta. Vaikka suunnitelma kuulosti melkoisen hurjalta, lopputulos oli jotain aivan muuta.
Köynnöskranssi on siis uusi sovellus jo aiemmin käyttämästäni tekniikasta, jolla tein mm. köynnösvalaisimen. Alkuperäinen ohje yksittäisten köynnösten tekemiseen löytyy Parolan asemalta. Kranssin pohjana on kolme kierrosta vanhaa piikkilankaa jotka pyöritin ilmavaksi kranssiksi. Piikkilankakranssia kiertämään punoin köynnöksiä sekä paksummalla tukevammalla rautalangalla että aivan ohuella, lankamaisella metallilangalla. 
Köynnösten ollessa valmiit spraymaalasin kranssin pohjan ja köynnökset. Virheestä oppineena käytin tällä kertaa valkoista pohjustussprayta ja sen päälle suhuutin kahteen kertaan pintakerroksen mattamaalilla. Maalin kuivuttua kieritin köynnökset piikkilankakranssin ympärille, asettelin lehdet haluttuun muotoon ja viimeistelin kranssin suihkuttamalla vielä ohuen kerroksen maalia valmiin tuotoksen ylle. Spraymaalin kanssa kannattaa muuten muistaa huomioida kuivumisajat - päällemaalaus 15 min kuluessa tai vasta 7 vrk:n kuluttua. 
Köynnöskranssi ei siis tee hyvää hätäisen tekijän hermoille, mutta opettaa kyllä kärsivällisyyttä. Ja onhan se  ihana tunne kun viimein saa lyödä naulan oveen, nostaa kranssin paikoilleen ja todeta että Minä tein sen!

16 kommenttia:

 1. Ihana! Mullakin ollut kauan mielessä kokeilla piikkilangasta jotain, mutta se piikkilanka on yhä hakematta. Kotikotona sitä olisi, mistä ottaa. Taidankin ensi kerralla kipaista hakemassa pienen (tai ison) pätkän mukaani :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa samantien ottaa oikein kunnon kerä, piikkilanka on aika inspiroiva materiaali.. :)

   Poista
 2. Näyttää kyllä oikein kauniilta ja suloiselta eikä yhtään ronskilta ja rosoiselta, kuten materiaaleista voisi päätellä :) Hieno idea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Henni! Tykkään itsekin näiden ronskien materiaalien totaalisesta muodonmuutoksesta. :)

   Poista
 3. Upea työ ja kaunista katseltava. Tällaisen minäkin haluan, mutta piikkilanka arveluttaa..T:) Koralli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piikkilanka arvelutti muakin, varsinkin kun se oli tosi ruosteista ja paikoin lähes mureni käsiin. Taivuttelun ja spraymaalin jälkeen siitä tuli kuitenkin salonkikelpoista ja jopa kaunista. Kannattaa kokeilla! :)

   Poista
 4. Kylläpä tuli aivan mahtavan hieno teos! Hauskaa myös, että materiaaleilla on noin proosallinen tausta. :) Oliko missään vaiheessa sormet naarmuilla...? Mulla oli kädet reikiä täynnä ihan vaan kun pistelin suutarinneulalla kuparilankaa villapalloihin! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sullapa on ollut kova työ kuparilangan kanssa! Vanhat nahkarukkaset pelastivat monelta naarmulta, ilman niitä en olisi ehkä edes uskaltanut taivutella piikkilankaa, sen verran ruosteista tavaraa oli! :)

   Poista
 5. Vau aika upea. Ja se lamppu vasta hieno olikin. Nyt vasta siis senkin näin =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Lamppu on kyllä mun ykkössuosikki kaikista tekemistäni töistä, mutta olihan siinä ylivoimaisesti eniten puuhaakin. =)

   Poista
 6. Hei, kiitos idean jakamisesta! Kaverini oli löytänyt idean täältä ja tehnyt myös tuollaisen kranssin. Jaoin hänen kuvansa blogissani ja linkitin jutun tänne. Juttu on täällä:

  http://kiertoidea.blogspot.fi/2014/07/piikkilankakranssi.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa Lea! Kiva kun linkitit, kiva oli postauskin. Kiitos kauniista sanoista! Hienon kranssin oli ystäväsi tehnyt! :)

   Poista