Sivut

27.4.2012

Pom pomien ohje



Kuten jo aiemmassa postauksessa totesin, olen totaalisen hurahtanut ihaniin pom pomeihin. Ja kun jostain innostun, on mulla paha tapa intoilla asiasta siellä ja täällä. Niin kävi myös tällä kertaa, ja kun useamman kerran pääsin selittämään näiden silkkipaperisten koristepallojen teko-ohjetta, päätin kirjoittaa ylös miten ne teinkään. Alkuperäinen ohje löytyy englannin kielellä  Martha Stewardilta, omien pom pomien tekoon sovelsin ohjetta hiukan.



Silkkipaperiarkkeja myydään useimmiten 5 kpl pakkauksissa, ja kooltaan yksi arkki on valmistajasta riippuen 50 x 70-80 cm. Itse tein pom pomit puolikkaasta arkista (pomin halkaisija n. 29 cm), neljäsosa-arkista (halkaisija n. 21 cm) ja kahdeksasosa-arkista (halkaisija n. 17 cm). Paketista silkkipaperia tulee siis pom pomin koosta riippuen 1-4 koristetta.

Isoon pom pomiin arkkeja olisi voinut laittaa jopa 12-14, kymmenellä arkilla pallo jäi aavistuksen liian harvaksi. Pienempiin pomeihin kymmenen arkkia oli puolestaan riittävä määrä.



Kun silkkipaperiarkki on leikattu halutun kokoisiksi pienemmiksi arkeiksi, arkit asetellaan päällekäin ja taitellaan haitariksi. Pom pomin koosta riippuu kuinka leveä taitoksesta kannattaa tehdä. Isoissa pomeissa hiukan leveämpi, pienemmissä puolestaan kapeampi. Tässä taitos on n. 1,5 cm. Taitokset kannattaa painaa kunnolla teräviksi siistimmän lopputuloksen saamiseksi.



Haitari sidotaan keskeltä kiinni rautalangalla. Jätä rautalangasta pitkät hännät, joiden avulla pom pomiin saadaan myöhemmin kiinni ripustusnaru.



Haitarin päät pyöristetään saksilla leikaten. Siistimmän lopputuloksen saa aloittamalla leikkaamisen vähintään 2,5-3 cm päästä haitarin kärjestä, näin "terälehdet" ovat irrallisemmat ja asettautuvat valmiissa pallossa kauniimmin. Mitä pitemmältä matkalta terälehdet ovat auki, sitä ilmavampi on lopputulos.




Viuhka avataan ja silkkipaperikerroksia lähdetään varovasti avaamaan kohti keskustaa. Ensimmäisten kerrosten kanssa kannattaa olla tarkkana ja avata ne mahdollisimman lähelle rautalankasidosta, näin saadaan kauniisti auki myös viimeiset kerrokset.




Kun pallosta on avattu yläpuoli, tehdään sama myös toiselle puolelle. Lopuksi rautalangan päät voi kiepauttaa terälehtien sekaan lyhyeksi lenkiksi, josta pallon saa näppärästi esim. kattoon siiman varassa roikkumaan.



Ihanan pirteitä ja mikä parasta - pysyviä (toisin kuin esim. ilmapallot joiden korvikkeeksi nämä ajattelin) ja vuodesta toiseen kierrätettäviä! Mikäli siis varastotila antaa myöten..

9 kommenttia:

  1. Kiitos! Jos vaan aika antaa myöden, niin tänään vielä käydään silkkipaperiostoksilla (mistä muuten rautalankaa, saako kuin rautakaupasta?). Kivoja vappu, ja juhlakoristeuta. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ohjeeseen on näköjään lipsahtanut virhe, tuo metallilanka on jotain korulankaa, ei siis rautalankaa. :) Uskoisin että kaikki askartelutarvikeliikkeet myyvät jotain vastaavaa, ja esim. piipunrassi (vai mitä se on nimeltään?) ajaa varmasti saman asian.

      Hauskaa vappua sinullekin! :)

      Poista
  2. Kuitenkin haluat ensivuonna tehdä uudet ;)

    Aivan ihania nää on kyllä, ja ohje olikin yllättävän simppeli, olin katsovinani ensimmäisesti postauksesta, että jokainen "terälehti" olisi oma erillinen pötkönsä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todennäköisesti! ;) Helppoja ovat, ja nopeitakin. Eniten aikaa menee terälehtien avaamiseen ja asetteluun, repeytyvät nimittäin helposti, mutta yhden pallon tekemiseen ei paljon varttia enempää tuhraannu.

      Poista
  3. Ihania ja niin herkullisia - ohje meni linkkivinkkinä Liittimen nassukirjaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva juttu! Toivottavasti siitä on muillekin apua! :)

      Poista
  4. Kiitos paljon ohjeesta! Nää on tosiaan aivan ihania!
    Hyvää vappua sinne!

    VastaaPoista
  5. Hauskoja palloja ja hyvät ohjeet, kiitos!

    VastaaPoista