Sivut

15.4.2012

Hienostelutakit kevääseen



Tytöt alkavat olla jo sen ikäisiä että kulkevat mukana kauppareissuilla ym. asioilla, ja joskus saatetaan lähteä ihan vaan huvikseenkin (ilman että tapahtuma päättyy fiaskoon, hurraa!) kaupungille ihmettelemään. Samaan aikaan ulkoiluvaatteet alkavat kokea melkoisia äärikokemuksia neitosten rymytessä hangessa, lätäköissä, sepelillä, kurassa, hiekassa, turpeessa jne, joten kaivattiin siistimpää 'edustus'varustusta.



Pitkään etsin sopivaa takkikaavaa, mutta juuri sitä mitä ajattelin ei löytynyt. Ottobresta 3/09 löytyi riittävän lähelle oleva kaava (Traffic), ja reilusti kaavaa kaventaen ja hihoja ja helmaa pidentäen sain ommeltua n. 98 cm Pupu- ja Kettutakit tyttösille.

Kankaana on Ikean paksu puuvillakangas, jota kului kahteen takkiin yht. 2m. Ylimääräistäkin jäi reiluhkosti, mutta kuvioiden kivan kohdistuksen puolesta pelivaraa ei ollut liiaksi. Toisen takin etumukseen pääsivät puput, toisen etukappaleelta löytyy hiippaileva kettu.



Selkäpuoli on molemmissa takeissa samanlainen. Kuvana orava olisi kyllä ollut ihana edessäkin, mutta ajatuksena suuri määrä valkoista kaikista riskialttiimmalla alueella hirvitti. Takit on vuoritettu puuvillakankaalla. Oman takin tunnistamista helpottamaan toisesta takista löytyy hennon ruohonvihreä vuori ja vihreät resorit, toisesta vaaleanpunainen vuori ja pinkit resorit.



Pitkään mietin ompelisinko etukappaleille taskut, mutta annoin kiusaukselle periksi, ja taskujen sijaan ompelin takkien helmaan ja huppuihin somisteeksi muutaman pienen pitsiliinan. Suloisuus sentään!

Aivan ongelmattomasti ei takkien ompelu sujunut, mutta onneksi Tosimummon luotto-ohjeista löytyi jälleen selkokielinen opastus takin vuorittamiseen. Samaisen blogin ohjeista jäi päähän omantunnon lailla kolkuttamaan muistutus, että siistiin lopputulokseen vaaditaan muutakin kuin taito ommella - ja niin purin, silitin, aukileikkasin saumoja ja hioin tikkauksia ihan viimeiseen saakka. Ja kyllä, jälkimmäisenä tehdystä takista tulikin huomattavasti ensimmäiseksi ommeltua siistimpi! Harjoittelu kannattaa aina, vaikka kyllä se tällaista hieman hätäisempää välillä aika kovasti kyrsiikin. ;)

29 kommenttia:

  1. Voi, ihan mielettömän suloiset takit! Teillä on tytöt kasvaneet kovasti, samankokoisissa vaatteissa mennään täälläkin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kasvavat nyt pyrähdyksellä, viimeisen puolen vuoden aikana on pituutta tullut kummallekin 5 cm lisää. Toki vieläkin käy kevyesti koon 92 vaatteet, mutta kun itse uutta tekee niin mieluusti jo sitä seuraavaa kokoa ettei jää heti pieneksi. :) Noista tuli kyllä tosi reilut, mutta meneepähän ainakin syksyllä vielä, ja hyvällä säkällä toiselle ehkä vielä vuoden päästäkin. :)

      Poista
  2. Voi, ihan ylisöpöt takit! Näin just viime viikolla yhdellä ehkä 5 v tytöllä samasta kankaasta tehdyn takin ja katoin et vau. Mut nää on vaan niin paljon hienommat :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, kiitos! Tää Ikean kettukangas on lastenvaatteita ompelevien suosiossa takkikankaana. Eikä ihme, onhan tuo pirteää ja lapsille sopivaa! Ja miksei aikuisellekin, vaikka ihan omakseni en ehkä ottaisikaan.. ;)

      Poista
  3. Ihanat takit, ja nuo pitsiliinat kruunaa ne!

    VastaaPoista
  4. Onpa kauniita!! <3 Josta tulikin mieleeni, että meidän kettutakki piti laittaa jo aikoja sitten huutikseen, jokohan ensi viikolla saisin aikaiseksi.. =)

    Hui, toivottavasti en luonut turhia paineita sen ulkonäön suhteen, se ei ollut tarkoitus! ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Et todellakaan luonut paineita, vaan annoit tarkkuutta! Ja se on pelkästään positiivista se! Itse menisin mieluusti sillä tutulla ja vanhalla tavalla, hieman puolihuolimattomasti, ja sitten ihmettelen kun ei näytä hyvältä. On hyvä oppia uutta ja varsinkin sitä huolellisuutta. =)

      Nimim. Kässässä aina "vain" ysi, kun ei se huolellisuus ja viimeistely oikein napannut. =)

      Poista
    2. Ysi se mullakin oli yläasteella... :D

      Poista
  5. Aivan ihanat takit!! Just oon ite luopumassa samaisesta kankaasta, kun en osaa siitä takkia tehdä.. :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Vähän kyllä tsemppaan sua kokeilemaan, saatat yllättyä! :) Tuolta Tosimummolta löytyy tosiaan hyvä ja selkeä perusohje jonka avulla ei voi mennä vikaan! :) Tosin, kaavan valintaan kannattaa käyttää aikaa jos takkiprojektiin meinaa lähteä, tämä mun käyttämä kaava ei kyllä ollut sieltä helpoimmasta päästä jäykästä kankaasta tehtäväksi.

      Poista
  6. Ihanat takit! Tää kangas on niin mun suosikki.. =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kangas on tosiaan ihanaa, melkein tekis mieli jemmaan ostaa jotta vois aina vaan ommella isommat ja isommat takit samasta kankaasta. ;)

      Poista
  7. Voi ei, tosi ihanat!! Taidan odottaa vuoden tai kaksi ennenkun alan tuommoista kokeilemaan :) Odottelen niitä aikoja kun voi kylille lähteä melko varmana siitä että tulos ei oo katastrooffi.. :D

    VastaaPoista
  8. Voi apua, että nämäkin on niiiin ihanat! Ja kaikki mitä olet esitellyt tyttöjen itse tehtyjä vaatteita! :) Voi, kun osaisikin itse tehdä... Näitähän voisit laittaa myyntiin, kun teidän tytöille jää pieniksi ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kaisa! :) Oon miettinyt tuota vaatteiden myymistä, mutta muutamia kappaleita lukuunottamatta en vaan ole (vielä) raaskinut. Mihinkähän mä vielä joudun näiden vaatteiden kanssa, ajan kanssa niitä kertynee melkoiset vuoret! ;) Mutta jos (ja KUN) niistä luovun, laitan kyllä infoa mistä voi käydä kurkkaamassa.

      Poista
  9. Tosi söpöt takit! Ihanat! :)

    VastaaPoista
  10. Nää on kyllä niin hienot takit,kovasti olet jaksanut nähdä vaivaa että olet saanut kuviot kohdistettua noin upeasti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kohdistaminen oli itseasiassa suht helppoa, luulin sen olevan haasteellisempaakin. Kannatti uskaltaa yrittää! :)

      Poista
  11. Aivan yli-ihanat ja kangas on todella mukavan värikkään raikas!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikki kunnia kankaalle, se on aivan ykköstä lastenompeluksiin!

      Poista
  12. Kangas on niiiiiin ihanaa! Olen yrittänyt metsästää itsekkin tytön takkiin mutta ei enää löydy :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on muuten totta, ovat poistaneet loppuvuodesta tuon 'Annamoa'n mallistostaan. Harmi juttu, se tais olla suosittua! Jäin itse kaipaamaan samannimistä, mutta sinisävyistä, vähän sellaista japanilaishenkistä kangasta. Sekin oli poistuvassa mallistossa. Toivottavasti löydät jonkun kivan vastineen!

      Poista
  13. Jos ikinä myyt ton takin mis on edessä kettu, niin otappa yhteyttä mä ostan! <3

    VastaaPoista
  14. Nämä takit on niiiin ihanat :). Mun Murun Mummun kans otettiin mallia ja ommeltiin samasta kankaasta takki. Housut tulee tuosta ketunpunaisesta, kun harmillisesti en löytänyt sopivan pinkkiä ulkohousuihin sopivaa vedenpitävää kangasta. Suurkiitos inspiraatiosta :). Nyt jännittää, onko takki sopiva, vielä ei ole päästy testaamaan neidin päälle! P.S. tervetuloa kurkkaamaan myös minun tuoreeseen blogiini :) http://carouselia.blogspot.fi/

    VastaaPoista