Sivut

22.4.2016

Osallistu sinäkin! #fashionrevolution #vaatevallankumousNiin mikä Fashion Revolution? Kolme vuotta sitten, huhtikuun 24. päivä, romahti Bangladeshissa Rana Plazan suuri vaatetehdas. Vaatevallankumous, Fashion Revolution, on maailmanlaajuinen onnettomuuden vuosipäivänä toteutettava kampanja, jonka viesti on selvä - me haluamme tietää mistä vaatteemme tulevat. Haluamme vastuullisesti valmistettuja tuotteita!

Rana Plazan tehdas oli saanut huomautuksen turvallisuuden puutteista vain päivää aikaisemmin, mutta siitä huolimatta työntekijät lähetettiin seuraavana päivänä töihin. Onnettomuudessa yli tuhat ihmistä menehtyi ja pari tuhatta haavoittui. Rana Plazan onnettomuus on valitettavasti vain jäävuoren huippu mitä vaateteollisuuden ongelmiin tulee. Lapsityövoima, työntekijöiden epäinhimillisen pitkät työpäivät, puutteelliset ja jopa vaaralliset työskentelytilat, kemikaalit.. Puhumattakaan nopean kierron muotitrendeistä ja sen tuomista ongelmista, ylikulutuksesta ja luonnonvarojen kuormittumisesta.
Oma vaatekaappinikaan ei ole täydellisen eettinen. Hyllyiltä löytyy varmasti vaatekappale jos toinenkin jonka kylkeä koristaa arveluttavan ketjuliikkeen merkki. Enenevissä määrin pyrin kuitenkin tiedostamaan ostokäyttäytymiseni merkitystä, miettimään paitsi vaatteiden alkuperää ja ekologisuutta, myös sitä, kuka ja millaisissa olosuhteissa vaatteen on ommellut. Saako ompelija työstään asiankuuluvan korvauksen, onko työskentely siellä jossain turvallista? Entäs ne ihmisoikeudet?
Haluaisitko sinäkin miettiä omien vaatteidesi alkuperää ja osallistua tempaukseen? Vaatevallankumouksen sivuilta löytyy kattavasti tietoa ja ohjeita. Lyhyesti - pue 18.–24. huhtikuuta jokin vaate päällesi nurinpäin, ota itsestäsi kuva ja jaa se Twitterissä, Instagramissa, Facebookissa jne. Käytä hashtagia #WhoMadeMyClothes ja #vaatevallankumous. Lähetä kuva myös vaatteesi merkille ja kysy, kuka vaatteen on tehnyt. Vaatevallankumouksen nettisivuilta löytyy myös tapahtumia joita järjestetään ympäri Suomen kampanja-aikana. Keski-Suomessa liikkuvat voivat osallistua esimerkiksi Lastevaatekarnevaaleille, jossa kysytään -ja vastataan kysymykseen- 'who made my kids' clothes?'

Minun supervoima on omien vaatteideni ompelu, mikä on sinun supervoimasi?

PS. Jutun kuvituksessa käytetyissä kuvissa esiintyvät kolme t-paitaa ja kaksi neuletakkia ovat ommeltu allekirjoittaneen hikipajalla. Olosuhteet ja ompelijan oikeudet ovat olleet loistavat, sillä yömyöhään venyneet ompelusessiot ja kehnohko ergonomia ovat olleet puhtaasti omia valintoja. Mitäpä sitä ei rakkaan harrastuksen eteen tekisi! <3 Mutta jos näillä työajoilla ja työskentelyasennoilla pitäisi tehdä töitä leipänsä eteen - ei.


Raitamerinovilla - Pehemiä
Harmaa merinovilla - Jyväskylän kangaskauppa
T-paitojen trikoot - Jyväskylän kangaskauppa
Timanttikaulakoru - Salamatkustaja, Designverstas Omana
Farkut - se astetta arveluttavampi, alkuperältään tuntematon vaatekappale

3 kommenttia:

  1. Neuletakit on superihanan näköisiä, juuri sellaisia, joita itsekin tykkään käyttää! Minulle tulee aika vähän hankittua vaatteita valmiina itselleni tai pojalle, lähinnä ulkovaatteet ostetaan kaupasta. Niissä voikin luottaa kotimaisiin valmistajiin.

    VastaaPoista
  2. Millä kaavalla oot tehnyt noi neuletakit?

    VastaaPoista