Sivut

3.10.2015

DIY betoninen lampunjalka - ohjeKuluneella viikolla esittelin teille valamani betonisen valaisimen. Onnistunut versio vaati useampia epäonnistuneita koeversioita, mutta onnistuttuani kerran uskaltauduin kokeilemaan uudestaan. Ja nyt jaan ilon kanssanne!
DIY BETONINEN LAMPUNJALKA

Valua varten tarvitset:
          
            - 1,75 l maitopurkin tai muun vastaavan. Mitä isompi purkki, sitä jykevämpi lampunjalka.
            - wc- tai talouspaperirullan hylsyn
            - sakset
            - pätkän putkea tms. Tässä käytettiin kuivuneen tussin korkkia.
            - ilmastointiteippiä
            - betoni (esim. Vetonit S30 sementtilaasti)
            - vettä, astian, kauhan ja vispilän / porakoneen vispiläosineen

Lampun kokoamista varten:

            - valmis betonikuutio
            - lampunpidin pulloon (esim. Clas Ohlsonilta)
            - iso halogeenipolttimo (esim. Clas Ohlsonilta)
            - huopatassuja
1) Leikkaa maitopurkin keskelle pohjaan wc-paperirullan hylsyn kokoinen reikä.
2) Päällystä hylsy ilmastointiteipillä ja teippaa se huolellisesti kiinni maitopurkin pohjaan. Huomioi, että purkin pohjasta tulee lampunjalan näkyviin jäävä osuus, joten huolellisuus on valttia. Mitä tiiviimpi teippaus, sitä siistimpi lopputulos. Purkin pohjan tulisi olla mahdollisimman tasainen.
3) Sekoita betonimassa säkissä olevan ohjeen mukaisesti. Pieni määrä sekoittuu hyvin myös käsin, mutta nopeutta tekemiseen saa porakoneeseen kiinnitettävän vispilän avulla.
4) Kaada seos muottiin. Leikkaa purkkiin ja wc-paperirullan hylsyyn kolot putkea varten. Kolon avulla lampun johto saadaan kulkemaan siististi. 

Tämän vaiheen jälkeen muotti nostetaan kuivumaan tasaiselle alustalle muutamaksi vuorokaudeksi. On tärkeää, että lampunjalka on riittävän kuiva kun muotti irroitetaan jotta lohkeamilta vältyttäisiin, toisaalta pieni kosteus on hyväksi jotta hiominen vielä onnistuu. Oikea kuivumisaika on riippuvainen betoniseoksen vesimäärästä, ja se löytyy kokeilemalla valua kuivumisen aikana.


5) Irroita muotti varovasti valun ympäriltä. Varo erityisesti teräviä nurkkia, ne murtuvat herkästi. Voit tarvittaessa hioa lampunjalkaa kevyesti hienolla hiekkapaperilla epätasaisuuksien poistamiseksi.


5) Aseta lampunpidin sille varattuun koloon. Kierrä lamppu paikoilleen. Liimaa huopatassut betonikuution pohjaan. 

Valmis! Betonikuutio jatkaa kuivumistaan vielä muutaman vuorokauden ajan ja sen väri vaalenee kuivumisen myötä. Mitä enemmän betonimassassa on vettä, sitä sileämpää seos on, ja se näkyy selvästi lopputuloksessa. 

Tunnelmallista ja inspiroivaa syksyä, valaisimien pariin palataan -blogin historiastakin tuttuun tapaan- takuuvarmasti vielä iltojen pimentyessä!


16 kommenttia:

 1. Nämä on tosi kivoja edelleen :D Ja tosi hyvät ohjeet olet tehnyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Satu! :) Ohjeiden teko on aina oma prosessinsa, mutta en osaa oikein oikaista mutkiakaan, vaan kun teen, teen niin hitsin perusteellisesti! :D

   Poista
 2. Kiitos ohjeesta aivan ihana ♡

  VastaaPoista
 3. Kiitos ohjeesta! Tätä pitää kokeilla sopivan sauman tullen :)

  VastaaPoista
 4. Kertakaikkisen upea lampunjalka. Pitänee testata sopivan tilaisuudessa koettaessa.

  VastaaPoista
 5. Hienosti toteutettu! Minäkin haluun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Testaamaan vaan, leuto syksy antaa hyvät mahdollisuudet betonitöihin.

   Poista
 6. Todella kaunis lamppu! Ohjeen tekemisessä on kyllä ollut aikamoinen homma, nostan hattua kun olet jaksanut laatia sen noin perusteellisesti. Hyvä, selkeä ja inspiroiva ohje on hyödyllinen ja saa varmasti paljon katsojia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Lea! Halusin laatia ohjeen lampunjalkaan perusteellisesti jo siitäkin syystä, että itse taisin valaa peräti viisi enemmän tai vähemmän epäonnistunutta koeversiota ennen tämän onnistuneen aikaansaamista. Toivotaan että muut välttyvät yhtä suurelta betonishowlta ja että ohjeesta on apua! :)

   Poista
 7. Kertakaikkisen ihania juttuja! Siis koko blogi täynnä. Oo!

  VastaaPoista