Sivut

15.4.2015

DIY tyllihame

 


Nyt, vihdoin ja viimein, saatte sen mitä olen jo pitkään lupaillut! 


DIY tyllihame

Tarvitset
              - pehmeää tylliä (morsiustylli tai sitä pehmeämpi) 4 x hameen korkeus
              - vuorikangasta (sifonki, verhovoilee ym.) 1x hameen korkeus -5 cm
              - vyötärökuminauhaa
1) Leikkaa tylli haluamasi korkuisiksi suorakaiteen muotoisiksi kappaleiksi. Esimerkkihameen helman pituus on n. 50 cm, joten tylliä kului 2 m. Tyllin leikkaaminen suikaleiksi onnistuu helpoiten taittamalla tyllin korkeussuunnassa puoliksi ja leikkaamalla taitetta pitkin. Morsiustyllin leveys on n. 3 m, joten tyllihelman leveys kaikkineen tulee olemaan 12 m.

2) Ompele tyllikaitaleet renkaaksi saumurin rullapäärmeellä.

3) Huolittele vuorikankaan helma rullapäärmeellä. Ompele vuorikangas renkaaksi. Huomaa, että vuorikangas saa jäädä n. 5 cm tylliosaa lyhyemmäksi.

4) Ompele vyötärökuminauha renkaaksi.
 
4) Rypytä molemmat helmaosat, sekä tylli että vuori. Rypyttäminen käy helpoiten ompelukoneen suoralla ompeleella. Säädä tikin pituus mahdollisimman pitkäksi ja ylälangan kireys kireimmilleen. Näin ommel rypyttyy itsestään, eikä erillisiä rypytyslankoja tarvita. Koska tylliä on paljon, rypytyksen saa ommella niin tiiviiksi kuin se suinkin on mahdollista.5) Yhdistä vyötärökuminauha ja tylliosa oikeat puolet vastakkain, tylliosan päälle vuoriosa nurja puoli ulospäin. Tylliosa jää siis vyötärökuminauhan ja vuoren väliin. Oikealta puolelta sauma tulee näyttämään tältä (kuva alla). Tylliä on paljon, joten sitä saa ommellessa syöttää/rypyttää reilusti.6) Ompele yhdistävä sauma saumurilla, hyvin kevyesti kuminauhaa samalla venyttäen. Tarkista että tylli kiinnittyy kuminauhaan joka kohdasta.
Valmista! Helppoa, nopeaa ja yksinkertaista. Varoituksen sana lienee siis paikallaan - näiden tekemiseen saattaa jäädä koukkuun! 


7 kommenttia:

 1. Kiitos ohjeesta! Oletko kokeillut tehdä tuota erillistä rullapäärmettä tylliin? Raastaako tylli ilman sitä lapsen jalkoja?

  Meillä lapset eivät ole vielä kovin prinsessa vaiheessa, vielä. Mutta kaapissa odottaa yksi 30 vuotta vanha tyllimekko uutta muokkausta ja siitä saisi kaksi tällaista tyllihametta. Ehkä siis joku päivä tylliä vaan ompelemaan ;)

  VastaaPoista
 2. Voi vitsit kun on kaunis mekko!!
  Vaikka kuinka olisi helppo, en mä näillä taidoilla (ja ompeluvehkeillä) sellaista saa aikaiseksi :)
  Jos sun tehtaasta tulee yksi ylimääräinen kpl (koko n. 116) on täällä yksi varma ostaja :D
  IHANA!

  VastaaPoista
 3. Kaunis hamonen! Vähänkö meidän neidit olisi mielissään, jos saisivat tuollaiset prinsessahameet. Jos vain sais aikaiseksi...

  VastaaPoista
 4. Voin kuvitella koukuttumisen!! O-ou, uskallankohan...

  VastaaPoista
 5. Ompelitko nuo tyllisuikaleet kaikki yhdeksi renkaaksi vai kolmeksi renkaaksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksi rengas, jonka sitten rypytin oikeaan mittaan. Näin helma saa liikkumaväljyyttä riittävästi, tylli rypyttyy huomattavan pieneen. :)

   Poista
 6. Kiitos ohjeesta! Ja tuosta rypytysvinkistä (ylälanka kireälle)! Kokeilen heti!

  VastaaPoista