Sivut

1.12.2014

DIY pitsipallot


Joulukuun ensimmäinen päivä, joulunodotus on virallisesti aloitettu! Ensimmäiset jouluvalot (nykyään niitä saa kuulemma nimittää kausivaloiksi) ovat tuoneet lämpöä ja tunnelmaa kotiin jo kuukauden ajan, ensimmäiset piparit ovat jo hävinneet parempiin suihin ja tämän joulun ensimmäiset koristeetkin on askarreltu. 

Vuosi sitten joulun alla tein pitsipallovalot. Ajatus jäi elämään, ja halusin jatkaa palloideaa myös tulevan joulun diy-koristeissa. Syntyi uudenlaisia joulukuusenpalloja. Koska joulu syntyy tekemällä, haluan jakaa idean myös teidän kanssanne. Samalla saan kunnian aloittaa Käsityöblogit -Facebook-ryhmän joulukalenterin, luonnollisesti luukulla nro 1. Olkaa hyvät!
DIY pitsipallot

Tarvitset

 • pitsiliinan
 • ilmapalloja
 • kankaankovettajaa (esim. Paverpol tai Powertex).
 • sakset
 • paperinarua
 • helmiäValmistus

1) Kaada kankaankovettajaa astiaan. Kankaankovettaja saattaa merkistä riippuen olla hieman jäykkää, voit tarvittaessa sekoittaa joukkoon vähän vettä. 

2) Puhalla ilmapallo ja muotoile se mahdollisimman pyöreäksi ennen solmimistaan. 

3) Leikkaa pitsiliinasta hieman ilmapalloa isompi pala. Palan muoto ei ole tarkka, voit muotoilla sitä työn edetessä kun näet kuinka pitsi pallon päälle asettuu.

4) Kasta pitsipala kankaankovettajaan, purista ylimääräinen neste pois. Työskennellessä kannattaa käyttää kumihanskoja.

5) Asettele pitsipala ilmapallon päälle. Voit tarvittaessa leikata ylimääräistä pitsiä pois tai asetella reunoja päällekkäin. Kuivuttuaan kankaankovettaja tekee palloista hyvinkin kovia ja napakasti muotonsa pitäviä, joten ei haittaa vaikka pallon pintaan jäisikin rakoja. Mitä ohuemmalti pitsiä, sitä herkemmän näköinen pallo.

6) Voit tarvittaessa lisätä kovettajaa suoraan pallon päälle auttamaan pitsin liimaantumisessa. Pitsin paikalleen saaminen saattaa olla hiukan haastavaa, varsinkin jos pitsiliina on kovin raskas tai paksu, mutta usko pois, se onnistuu kyllä! Huomaathan kuitenkin, että mitä enemmän käytät kovettajaa, sitä varmemmin pitsin reiät tukkeutuvat. 

7) Anna pallojen kuivua kunnes ne ovat täysin kovettuneita. Kuivuminen kestää n. 1-2 vuorokautta. 


8) Pallojen kuivuttua puhkaise ilmapallo ja poista se pitsipallon sisältä. 

9) Solmi pitsipalloon paperinaru ja pujota paperinaruun puuhelmi. Halutessasi voit varmistaa helmen pysymisen paikoillaan esim. pisaralla kuumaliimaa. 

Valmista!

Usein kangas- ja paperinarupalloihin näkee käytettävän myös liisteriä ja erilaisia liima-vesiseoksia. Hyviä varmasti nekin. Itse suosin valmiita kankaankovettajia siksi, että valmiit työt pitävät takuuvarmasti muotonsa myös säilytyksen aikana. Valmiit pallot ovat niin kovia, etteivät ne hetkahda laatikkoon pakkaamistakaan ja kuusen oksilla roikkuu pyöreitä palloja joulusta toiseen. 

Palloista voisi rakentaa myös valosarjan, lisätä yksittäisiin palloihin pieniä valoja tai led -tuikkuja tai vaikka koota kattovalaisimen isommasta rykelmästä palloja. Kauniita myös sellaisenaan esimerkiksi osana kattausta. 

Inspiroivaa ja tunnelmallista joulun odotusta! 


13 kommenttia:

 1. Hei

  Eksyin (ja jäin) lukijaksi jo aiemmin mutta nyt on kommentoitava; ihana idea sekä lopputulos! Tämä todella täytyy toteuttaa - olen kankaan kovettajalla testaillut jo aiemmin paperinarua ja pitsiliinojakin jokunen kaapista löytyy mutta tällainen ei olisi kyllä omaan päähän pälkähtänyt!

  - Tiina H -

  VastaaPoista
 2. Ihastuin jo sun aiempiin pitsipalloihin ja nää kyl toimii hyvänä jatkumona.

  VastaaPoista
 3. Ihania! Voi kun saisi aikaiseksi kokeilla.

  VastaaPoista
 4. Ihanan herkät! Minunki ehkä pakko kokeilla noita ♥

  VastaaPoista
 5. Miten kauniit! Menee ehdottomasti joululahjalistalle :)
  Kiitos tästä!

  VastaaPoista
 6. Ihanaa! Vieläkin löytäisin jostain sen pitsiliinan mitä viitsii leikellä.

  VastaaPoista
 7. Kiitos ohjeesta. Kankaankovettajasta en ole ennen kuullutkaan, täytyy laittaa muistiin ensi joulua varten.

  VastaaPoista