Sivut

22.10.2014

DIY piilotaskuOmpelin taannoin collegepaidan piilotaskuilla. Sain paljon ihania kommentteja, positiivista palautetta ja kyselyjä taskujen toteutustavasta. Lupasin tehdä ohjeen, mutta matka oli pitkähkö ja nihkeäkin. Tässä kuitenkin tulee, viimeinkin! DIY piilotasku helmaresoriin

Esivalmisteluina piirrä haluamasi peruspaidan kaavat, tee tarvittavat muutokset kaavaan ja leikkaa kankaat. Itse käytin 'Joka tyypin kaavakirja 2':n raglanpaidan ohjetta pienin muutoksin. Helma"resoriksi" leikkasin 90 x 40 cm kaitaleen, taskuiksi 2 kpl 16 x 37 cm kappaleet. Sovita helmaresorin leveys omaan kaavaasi sopivaksi, taskukappaleet 2-4 cm helmakappaletta matalammiksi.

Ennen taskujen ompelua ompele paidan raglan- ja sivusaumat, ja huolittele pääntie haluamallasi tavalla.

Ja sitten asiaan!


1) Ompele helmakaitale renkaaksi.
2) Asettele helmaresori kaksinkerroin, saumuriommel toiselle sivulle. Ompele taskukappaleet helmaresoriin siten, että toinen tasku tulee samaan linjaan sivusauman kanssa ja vastaavasti toinen tasku toiseen sivuun.
3) Taita taskukappaleet kaksinkerroin, ompele taskujen sivusaumat. Huom! Taita taskupussi saumanvaran verran (0,5-1 cm) yli puolenvälin, jotta taskun ompeleminen kiinni paitakappaleeseen onnistuu (alempi kuva).


4) Käännä helmaresori kaksinkerroin nurjat puolet vastakkain, sujauta taskupussit helmaresorin sisälle. 


Helmaresori taskuineen näyttää tällä hetkellä siis tältä:
5) Asettele helmaresori paidan sisään. Paidan sivusauma kohdistuu resorikaitalen sivusaumaan ja toinen tasku toiseen sivusaumaan. Huomioi, että taskut tulevat etukappaleen puolelle, ja että taskujen suut ovat resorikaitaleen ulkolaidassa. 
6) Neulaa ja ompele apuompeleet; ompele taskujen ulkonurkista n. sentin matkalta kaikki kolme kerrosta - resorin etu- ja takalaita sekä etukappaleen alareuna - yhteen. Apuompeleiden tarkoituksena on auttaa taskujen kohdistamista  resorin ja etukappaleen vaakasaumaan. 


7) Asettele resori paikoilleen, käytä tarvittaessa nuppineuloja. Taskujen kohdalla ommel kiinnittää resorin takaosan (eli taskun takaosan) ja etukappaleen toisiinsa, muualla vaatteessa normaalisti kaksinkertaisen resorikaitaleen etu- ja takakappaleeseen.
 7) Nyt pitäisi näyttää tältä.  Kuvaa varten venytin taskuja auki, mutta tavoite on saada taskut ommeltua siististi siten, että paidan ollessa päällä taskujen suuaukkoja ei juuri huomaa. Lopuksi viimeistele paita.
Piilotaskut voi ommella myös siten, että etukappaleen ja taskun väliin ei jää saumaa. Tällöin yhdistävä sauma tulee taskun pohjalle, ja irralliset taskupalat liitetään kaavoitusvaiheessa sekä resorin yläreunaan että etukappaleen alareunaan. Ja miksi en sitten tehnyt siten? Ostin kangasta epähuomiossa jälleen kerran liian vähän, ja lopulta jouduin leikkaamaan taskut väärään langansuuntaan jotta sain kankaan riittämään. Saatte kuitenkin kiinni taskujen ideasta? Taskujen toteuttamiseen löytynee varmasti mutkattomampi ja fiksumpikin tapa, jota en kuitenkaan amatöörinä hoksannut.
Täydellinen monikäyttöpaita! Ohut ja pehmeä, samaan aikaan lämmin ja collegemainen. Pitkähkö helma mahdollistaa yhdistämisen sekä legginssien että farkkujen kanssa. Tekisi mieli tehdä vielä yksi, voiko tunikacollegeja liikaa ollakaan?

Kangas Kestovaippakaupan talvitrikoota, niin pehmeää, niin joustavaa. Ihan suosikkia tällä hetkellä, voisin tehdä kaikki vaatteeni tästä materiaalista! Paksuus lähellä joustocollegea, sisäpinta harjattu ja joustavuus trikoon luokkaa.


Psst! Kyllä, paita on kuvissa ryppyinen ja silittämättä. Silloin kun aurinko pimeänä vuodenaikana näyttäytyy, on valittava hyvässä valaistuksessa kuvatun ryppyisen vaatekappaleen ja hämärässä kuvatun silitetyn vaatekappaleen välillä. Valitsin arvatenkin ensimmäisen. :)


9 kommenttia:

 1. tää on kyllä hauska. kiitos ohjeesta.

  VastaaPoista
 2. Kiitos ohjeesta. Täytyy kokeilla itsekin.

  VastaaPoista
 3. Huippu ohje, kiitos! Testattavaksi menee!

  VastaaPoista
 4. Onpa kiva idea ja tosi nätti pusero kaikessa yksinkertaisuudessaan.

  VastaaPoista
 5. Kiitos ohjeesta, täytyypä joskus kokeilla tällaista!

  VastaaPoista
 6. Voi kun tämän ohjeen muistasi seuraavalla kerralla, kun paitaa itselleen tekee. Ihana paita! Kiitoksia ohjeesta.

  VastaaPoista
 7. Loistava ohje. Kokeillen kyllä pian tätä. =)

  VastaaPoista
 8. Törmäsin pinterestissä tähän ohjeeseen ja laitan talteen, josko vaikka innostuisin kokeilemaan. Tuo KVK:n talvitrikoo on kyllä ihan huippua kangasta, tosi sopivaa tämmöseen paitaan/tunikaan. Kiitos ohjeesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiva että löysit ohjeen! Toivottavasti paidasta/tunikasta tulee hieno! Ompeluiloa! :)

   Poista