Sivut

25.2.2014

Tikkitakit


  

Eletään kevättalvea. Joku olisi ehkä ajattelisi että on hieman myöhäistä ommella lapsille tikkitakkeja tässä vaiheessa vuotta, helmikuun loppupuolella. Joudun pakon edessä allekirjoittamaan väitteen, sillä talvesta ei enää ole tietoakaan - räystäät tippuvat, seinän vierustalla vihertää ja tilitantit laulavat. 
Onneksi hiljaa hyvä tulee, sillä neitokaisten hienostelutakit ovat olleet enemmän ja vähemmän työn alla lähes 10 kk ajan. En muista milloin olisin näin paljon purkanut, ommellut, purkanut ja taas ommellut päästäkseni jälleen purkamaan! Siinä kahta takkia vaihe vaiheelta samanaikaisesti tehdessäni (ja purkaessani) mietin, että kaksien siistien, vuoritettujen takkien ompelu istutettuine hihoineen on vähän kuin kaksosten kasvatus - elät samat vaiheet peräjälkeen; samat onnistumiset, samat virheet, samat monimutkaisuudet. Etkä opi siltikään, vaan toistat virheet, vaiheet ja kiemurat peräjälkeen lähes identtisesti, vaikka mahdollisuus oppimiseen olisi käden ulottuvilla. 
Vaan tulihan niistä kivat! Kaavana on Naavakuusi (Ottobre 6/2012, koko 104 cm). Kaava on tarkoitettu duffelitakiksi, mutta hyvin toimii tikkivuorellisena kangastakkinakin. Hupun vuoren, alavarat, taskut ja tampit ompelin tehostevärisellä vuorituksella. Molemmat takit ovat lisäksi kauttaaltaan tikkivuorella vuoritetut. Takkikangas itsessään on Ikean paksua Åkerkulla -puuvillaa.
Takkien juju on hupun kaavoituksessa. Huppu laskeutuu kivasti niskaan vaikka onkin iso ja paksu, ja hupun leikkaus kehystää kasvoja kauniisti.
Vaikka meillä enenevissä määrin kuullaankin lausetta "mutta äiti, en minä  pyytänyt sinua  t ä l l a i s t a   ompelemaan!", niin takkien kanssa taisin kuitenkin osua oikeaan. Takkeja pyydetään päälle niin päivähoitoon kuin kerhoreissuillekin, ja joskus ihan vain peilikuviaan ihastellakseen. Talvi, pysyisitkö vielä hetkisen? 


31 kommenttia:

 1. Aivan ihanat takit ja neitokaiset! Mukava, kun takeissa on eri väriset nappilenksut ja niihin mätsäävät housut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Väripoliisina on aika veikeetä olla.. ;) Se on sitä arjen pientä kauneutta. <3

   Poista
 2. Ihanat takit ja tytöt! Ja kyllä vain, juuri tuota on kaksosten kasvatus ja heille ompelu, koska sitä oppii? ;)

  VastaaPoista
 3. Aivan mahtavat!!!! Voi että ❤️, ja tuli taas niin huvä mieli muutenkin tästä postauksesta. Mun sama lepää tuolla yhä kankaana, ehkä jonain päivänä pääsen samistelemaan tyttöjen kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Liisa! Pakko tunnustaa - ostin tuota kangasta 5m aikeena tehdä myös itselleni takki. Sit me voitais samistella sun kans yhdessä, sinä ja minä ja tytöt! ;) Nyt tosin olen alkanut epäröimään, sillä tuo kangas ei ole kovin kulutuskestävää, ainakaan jos aikuisen käyttövaatetta ajattelee. Mutta ajatus se ei jätä rauhaan, ei sitten millään.. =)

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Voi kiitos! Tuo kangas on kyllä niin ihanaa että voisin kuorruttaa sillä lähes mitä tahansa.. :)

   Poista
 5. ihanat tytöt ja ihanat takit!
  minä olen serkulleni tuosta kankaasta tehnyt takin.
  tee vain itsellesikin!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kestäisiköhän se? Olen aiemmin ommellut Ikean kettukankaasta (olikos se Annamoa?) ja siitä lintukankaastakin takit, ja eivät ne kovin hyvin ole pesua kestäneet raidoittumatta. Paksuahan tuo kyllä on ja napakkaa, mutta se haalistuminen hirvittää - varsinkin kun aikuisen takkiin menee työaikaa niin paljon! Kangas itsessäänhän on edullista, sen puoleen voisikin kokeilla. :)

   Poista
 6. On muuten aivan älyttömän upeat takit ja napsahtaa just nyt minun makuuni kuin nenä päähän, kun kaikki mustavalkoinen on in! Pitänee kokeilla tuota kaavaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen kaavaa, tykkään tuosta mallista hurjasti! Ainut että ompelujärjestys ei ollut kaikista järkevin, nyt ompelisin vuoren erillisenä ja päällisen erillisenä. Alkuperäisen ohjeen mukaan liitossauma tulee niskaan ja siinä yhdistyy hupun vuori + päällinen sekä takin vuori + päällinen. Arvata saattaa että kinnaahan tuo... tosin, kyseessä tosiaan on alunperin villakangastakin kaava, joten ei tarkoitetukaan tällaiselle paksummalle viritykselle. :)

   Poista
 7. Voi miten ihanat! Hillityt ja leikkisät yhtä aikaa. Hirveästi tykkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kuvaus, totta puhut! Enpäs ajatellutkaan takkeja tuolta kantilta. :)

   Poista
 8. Siis aivan ihanat. Ihanuus vaan tuplaantuu, kun näitä on kaksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin se tuplaus tuo jännittävyyttä tuotteiden kuvaukseen. :)

   Poista
 9. Aivan ihastuttavan kauniit takit. Kankaan kuosi upea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuosi on aivan ihana, voisin tehdä tuosta kankaasta vaikka mitä!

   Poista
 10. Tulipa niistä superkauniit, voih. Onko sulla muuten kuvaa lintu- ja kettukankaisesta takista? Mullahan on mustasta lintukankaasta oma takki, jota en oo uskaltanut pestä vielä kertaakaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevään 2013 takit löytyvät täältä http://annukanaurinkoiset.blogspot.fi/2013/05/kevattakit.html ja kevään 2012 takit puolestaan täältä http://annukanaurinkoiset.blogspot.fi/2012/04/hienostelutakit-kevaaseen.html. Takit ovat kestäneet hyvin käytössä, mutta pesu on ollut armoton - kulumisen jälkiä on pyörityksen jälkeen tullut värikylläisimpiin kohtiin, mutta toisaalta kankaan hinta on hyvin edullinen (5,99e/m) joten siihen nähden hinta-laatusuhde on mielestäni kohtuullinen. Hienostelukäytössä toimii siis hyvin, mutta suurelle kulutukselle en ehkä altistaisi. :)

   Poista
 11. Onpas upeat takit! Kyllä vaiva kannatti, kunhan vain kelejä riittää. Ja kiitos kauniista kaavavinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaavaa kannattaa kokeilla, se on ihana! Kuten jo aiemmin mainitsin, ompelujärjestystä miettisin kuitenkin vielä uudestaan. :)

   Poista
 12. Syvä huokaus.. Ihan mielettömän ihanat takit ja kuvat :)

  VastaaPoista