Sivut

24.10.2011

Iso pitsimatto
Siinä se nyt on, ihanuus! Halkaisijaltaan 230 cm, painoltaan reilut 11 kg, luonnonvalkoinen jättikokoinen pitsimatto. Maton malli pohjautuu Kauhavan Kangasaitan Juhannusruusuun, mutta kerroksia matossa on enemmän ja loppu meni silkaksi soveltamiseksi maton ollessa halkaisijaltaan kaksi kertaa alkuperäistä mallia kookkaampi. Matonkuteet ovat Triteksiltä - ihanaa, tasalaatuista ja pehmeän napakkaa kudetta.

Tekeytymisaika matolla oli todella pitkä suhteessa siihen, kuinka nopeasti matto lopulta valmistuikaan. Kuteiden ostosta maton aloittamiseen hurahti useampi kuukausi, jonka jälkeen muutamassa päivässä virkkaamiseen koukuttuneena tein maton piparkakkureunusta vaille valmiiksi. Vaikka olin reilusti yliarvioinut tarvittavan matonkuteen määrän, loppui kude silti kesken. Siitä alkoikin taistelu oikeanlaisen kuteen metsästämisessä, (Tampereelle kun on meiltä matkaa), eripaksuisten (ja -laatuisten) kuteiden yhteenvirkkauksessa ja työn viimeistelyissä. Jos kaikki puretut ja uudelleen virkatut kerrokset huomioitaisiin, matto olisi halkaisijaltaan varmasti reilusti päälle kolmemetrinen. Silti en kadu tekemääni työmäärää, matosta tuli omalla mittapuullani täydellinen!

Matto on lähdössä vielä höyrytykseen, jonka jälkeen ajatuksissa on käsitellä maton pohja kevyesti "jarrusukkalioksella" joka varmistaisi maton, tai ainakin piparkakkureunusten, pysymisen jotakuinkin paikallaan.

20 kommenttia:

 1. Nyt joutuu sanoo kyllä, että aikamoista. Tai ehkä Mertarannan tavoin aikamoista, aikamoista!

  VastaaPoista
 2. Kiitos! Tykkään tästä itsekin juuri koon vuoksi, mahtavan kokoinen pitsiliina jossa on jotain rouheaa isojen silmukoiden ja paksun kuteen ansiosta. :)

  VastaaPoista
 3. aivan mahtava! sullon ollut hurja homma tuossa. kaunis ja työläs. ;)

  VastaaPoista
 4. Vau, onpa ihana! Tuollaista ei tule ihan joka olkkarissa vastaan. :)

  VastaaPoista
 5. Todella upea! :) Olisi ollut mielenkiintoista nähdä sut työstämässä tätä! :D

  VastaaPoista
 6. Kiitos kaikille! Olihan se melkoinen näky - kökötin olohuoneen lattialla kilokaupalla mattomyttyä sylissä ja aina kun tekelettä piti siirtää, se tapahtui hartiavoimin riuhtomalla. Ja tekelehän vaan venyi, vanui ja raahautui..

  Työläys ei varmaan lopu siihen että matto valmistui, epäilen että on hivenen työlästä jatkossa pitää matto puhtaana.. =)

  VastaaPoista
 7. Mielettömän kaunis!!!!! Voi kun osaisin ja jaksaisin itsekin tehdä vastaavan. On kyllä kaunis!

  VastaaPoista
 8. herranen aika, tämä virkkaus ei ole todellakaan kulkenut mukana käsilaukussa! hurjan upea ja ainutlaatuinen matto!

  VastaaPoista
 9. Kyllä sä Tiina osaat kun osaa villatakinkin virkata! Ja maikko ei, ei kulkenut käsilaukussa.. =) Kiitos teillekin kummallekin. :)

  VastaaPoista
 10. Aivan mielettömän ihana!!
  Mäkin haaveilen virkatusta matosta, mutten edelleenkään keksi mihin sen laittaisin... =/

  VastaaPoista
 11. Oooooooooh, ei voi muuta sano :) UPEA!

  VastaaPoista
 12. WOU mikä TYÖ! Tosi hienohan se on ja arvoa matolle antaa vielä ne miljoona työtuntia ja hartiakipua, mitkä on tullu mattoa tehdessä. Eikö?! :D

  VastaaPoista
 13. Kiitos elmari, Koo, Katja ja Sara!

  Koo: Onhan se niin ettei tuollaista isoa mattoa oikein mihinkään raaskisi laittaa, varsinkaan kun nyt jälkikäteen aloin miettimään sitä maton puhtaana pitämistä.. ja tilaa vaatii myös. Pienemmäthän menisi vaikka esim. wc:ssä?

  Sara: Nimenomaan! Työllä ja hartiapankilla uurastettu on monin verroin rakkaampi kuin kaupasta ostettu. :)

  VastaaPoista
 14. Kiitos Annukka inspiraatiosta ja ohjeen vinkkauksesta, minäkin tein oman pienemmän pitsimaton http://eripariset.blogspot.com/2011/12/pitsimatto.html :)

  VastaaPoista
 15. estoy maravillada con lo que veo , decearia poder hacerla ... me fascino ! gracias !

  VastaaPoista